Essen/Zwolle,
05
oktober
2018
|
11:40
Europe/Amsterdam

Start pilot drijvende fundering om kosten offshore windenergie te verlagen

Samenvatting

innogy tekende vandaag samen met Shell en Stiesdal Offshore Technologies A/S (SOT) een samenwerkingsovereenkomst voor het Noorse pilotproject ‘TetraSpar’, waarbij gebruik wordt gemaakt van drijvende fundering onder windturbines. In de pilot wordt onder andere onderzocht in welke mate floating wind kan bijdragen aan het verlagen van de kosten van offshore windenergie. TetraSpar zal in 2019 in gebruik worden genomen.

TetraSpar
TetraSpar bestaat uit een 3,6 MW Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE) aangedreven offshore windturbine. De fundering zal op ongeveer 10 km van de kust in de buurt van Stavanger in Noorwegen worden geplaatst op een diepte van 200m. Het drijvende gedeelte bestaat uit een stalen buisvormige stellage met een hangende kiel. Deze wordt met drie ankerlijnen aan de zeebodem vastgeklonken en op het elektriciteitsnet aangesloten.

Drijvende windprojecten
Hans Bünting, COO Renewables van innogy: “De geïndustrialiseerde aanpak van het TetraSpar-ontwerp, in combinatie met de ervaring van de aangesloten partijen in offshore windprojecten maakt het mogelijk om op termijn een grootschalige en kosteneffectieve inzet van drijvende windprojecten over de hele wereld te realiseren. Het geeft ons de mogelijkheid om in dieper water te bouwen met turbines die hogere windsnelheden aankunnen.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TetraSpar-concept
Tekening door Stiesdal Offshore Technologies