's - Hertogenbosch,
03
januari
2017
|
00:00
Europe/Amsterdam

Essent, NS en Prorail geven belangrijke impuls aan groen gasproductie

NS en ProRail nemen in 2020 10% van de totale huidige groen gas productie in Nederland af voor verwarmen stations en wissels

 

Patrick Lammers, CEO Essent
De energievoorziening in Nederland moet verduurzamen. Essent wil in die ontwikkeling een leidende rol spelen. Dat is één van de speerpunten van ons moederbedrijf innogy en daar zetten we vol op in. Die ambitie krijgt met de overeenkomst tussen NS, ProRail en ons een forse impuls. Dit is goed nieuws voor Nederland. Het is een belangrijke stap naar het behalen van klimaatdoelstellingen.
Patrick Lammers, CEO Essent

Aanjager van groengas productie

innogy dochter Essent gaat kantoren, stationsgebouwen en wissels van NS en ProRail verwarmen met groen gas. NS en ProRail kunnen daardoor invulling geven aan hun ambitie om het energieverbruik van alle gebouwen en infrastructuur in de spoorsector te verduurzamen. Essent bevestigt met deze overeenkomst haar rol als aanjager van duurzame gasproductie in Nederland. Het contract tussen NS, ProRail en Essent start op 1 januari 2017 en heeft een looptijd van zes jaar.

In totaal levert Essent per jaar 13,7 miljoen kubieke meter gas. In 2017 nemen NS en ProRail 25% van hun gas als groen gas af. In 2020 zal al het gas dat zij afnemen groen gas zijn. Uiteindelijk gebruiken NS en ProRail hiermee circa 10% van de totale (huidige) groen gas productie in Nederland.

Vanaf 2020 alleen nog groen gas

NS en ProRail daagden bij de aanbesteding de energiemarkt uit om nieuwe duurzame energiebronnen te bouwen voor levering van gas. Een belangrijk onderdeel van het contract is dat er additionele groen gas productie –installaties worden gebouwd. Vanaf 2020 mag er alleen groen gas worden geleverd dat wordt geproduceerd in installaties die in 2017 nog niet in bedrijf waren. Het groen gas wordt aantoonbaar duurzaam gemaakt uit biomassa bestaande uit hernieuwbare grondstoffen zoals groente-, tuin- & fruitafval, mest, rioolslib en landbouwgewassen.

Terugdringen CO2-uitstoot

Het gas wordt gebruikt voor de verwarming van stations, wachtruimtes en kantoorgebouwen op en rond het station en voor het verwarmen van wissels. Met deze overeenkomst werken NS, ProRail en Essent samen aan het terugdringen van de CO2 –uitstoot en geven de drie partijen een belangrijke impuls aan de verdere groei en ontwikkeling van de groen gasproductie in Nederland.