's - Hertogenbosch,
22
december
2017
|
12:00
Europe/Amsterdam

innogy biedt op subsidieloze tender Hollandse Kust

innogy schaart zich als derde partij onder de bieders op de tender voor het subsidieloos bouwen van windpark Hollandse Kust (zuid), kavels I & II. Eerder werd al bekend dat Vattenfall en Statoil tot de gegadigden behoren.

innogy denkt het park van 700 MW zonder subsidie te kunnen bouwen en exploiteren dankzij enerzijds de forse vooruitgang die de afgelopen jaren is geboekt in het reduceren van de kosten, en anderzijds door de marktrisico's van de ontwikkeling van de elektriciteitsprijs zoveel mogelijk af te dekken via bijvoorbeeld directe afnameovereenkomsten met gebruikers, de zogeheten power purchase agreements (PPA). Dit zegt woordvoerder Jorrit de Jong in een telefonische uitleg van het bod aan Energeia. Het bod bevat meer mogelijkheden risico's af te dekken, zegt De Jong, maar daarover kan hij niet uitweiden.

Moederbedrijf Essent

innogy is het Duitse moederbedrijf van Essent en verhandelt uitsluitend duurzame stroom. “Alle klanten van Essent krijgen sinds oktober windstroom”, zegt De Jong, “en dit park geeft natuurlijk veel mogelijkheden om dit uit te breiden”. innogy hoopt dat de “lokale aanwezigheid in Nederland met sterke retailmerken” (naast Essent, ook Energiedirect.nl en Powerhouse) een rol zal spelen in de beoordeling van het bod.

Nederlands windonderzoek

innogy doet in het Nederlandse consortium Flow (far and large offshore wind) al jaren onderzoek naar offshore wind in de Noordzee. Zo plaatste het bedrijf in 2011 voor Flow een meetmast in de Noordzee voor onderzoek naar weercondities. De resultaten zijn belangrijk voor de bereikte kostenreducties, zegt woordvoerder De Jong.

In 2016 werd Flow na vijf jaar looptijd omgezet in het nieuwe programma GROW (Growth through Research, development & demonstration in Offshore Wind) dat loopt tot 2021. Naast innogy doen slechts twee andere energiebedrijven mee aan dit consortium: Eneco en Shell . Verder zijn de deelnemers vooral onderzoeksinstituten en offshore aannemers: Delft Offshore Turbine, ECN, Lagerwey, LM Wind Power, Royal IHC, Sif Group, Tennet, TNO, TU Delft, Van Oord, Deltares, Seaway Heavy Lifting en Volker Stevin.

Eerste subsidieloze tender

De tender voor Hollandse Kust (zuid) kavel I & II is de eerste subsidieloze tender voor een windpark op zee in Nederland. Het is daarmee een test die niet noodzakelijkerwijs tot een winnaar hoeft te leiden. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zal de ingekomen biedingen evalueren op basis van een lange reeks criteria waar biedingen aan moeten voldoen. Het is theoretisch mogelijk dat alle biedingen worden afgewezen omdat de overheid geen vertrouwen heeft in een succesvolle bouw en exploitatie van het park. Als dat zo is zal er later alsnog een tender plaats hebben waarin bedrijven wel subsidie kunnen aanvragen, en het laagste bod zal winnen.

De subsidieloze tender is ingegeven door het subsidieloze bod dat het bedrijf ENBW eerder dit jaar deed op een windpark in Duitsland. De overheid kreeg vervolgens signalen vanuit het bedrijfsleven dat dat ook in Nederland zou kunnen gaan gebeuren waarop een subsidieloze tender werd opgetuigd.

Dit artikel verscheen op 22 december op energeia.nl